Music Player

Tuesday, July 5, 2016

Discography Olan

Ralat : Di penghujung Ramadhan yang akan berakhir kurang dari 30 minit sahaja lagi, kemudian disusuli pula dengan ketibaan Syawal sebagai pengganti.. maka dengan ini Yusrina ingin mengucapkan Salam Aidilfitri kepada semua geng blogger dan juga kepada semua para pembaca blog ini (termasuk jugak silence viewer).. Dan Maaf Dzahir Batin (Minaal wal faaidzin).. Wallahu'alaam..


Olan merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu mereka dalam bahasa melayu.

Dan lagu Cinta Bandar Tasik Selatan terbitan tahun 1991, telah banyak membantu dalam melonjakkan nama band Olan ke persada muzik rock tempatan suatu waktu dahulu.

Selepas itu, kumpulan ini turut menghasilkan album kompilasi pada tahun 1992 yang berjudul 'Perjuangan Metal Rock', terbitan label NSR muzik.

Album kompilasi ini telah menampilkan kesemuanya 6 buah Band yang terdiri dari kumpulan Dinamik, Olan, Aces, Victim, Gravity dan Justice.

Selain itu, Olan juga turut popular dengan lagu Suratan Berbeza (dari Album Hitam Manisan) dan juga lagu Hiasan (dari Album Hiasan).

Anggota Band Olan terdiri dari :-

Dwan - Vokal
Oslan - Gitar
Azul - Gitar
Nasir - Bass
Halim - Drum

Band ini hanya sempat menghasilkan sebanyak 3 buah album penuh (LP) sahaja, sepanjang karier mereka, iaitu :-

Cinta Bandar Tasik Selatan - (1991)
Hiasan - (1993)
Hitam Manisan - (1995)

Manakala 3 lagi album adalah merupakan album kompilasi iaitu :-

Perjuangan Metal Rock - (1992)
The Greatest Hits Fotograf & Olan - (2002)
Memori Hit Lagenda Rock - (2008)

Antara pencapaian terbaik Olan sepanjang penglibatan mereka adalah :-

01) Juara bulanan pertandingan Muzik-Muzik TV3, lagu Cinta Bandar Tasik Selatan (1991)

02) Bertanding dalam Anugerah Juara Lagu TV3, lagu Cinta Bandar Tasik Selatan (1991)

Kini kumpulan Olan sudah pun berpecah dan kesemua ahlinya telah membawa haluan hidup masing-masing. Cuma yang tinggal, hanyalah kenangan melalui lagu-lagu malar segar mereka yang pernah menghiasi corong-corong radio di Malaysia suatu ketika dahulu.

Khabarnya hanya vokalis mereka sahaja iaitu saudara Dwan, yang masih lagi bergerak aktif secara solo, dalam mengadakan show dan persembahan, mini konsert ataupun sebarang function mahupun pesta keramaian di sekitar Selangor dan juga Kuala Lumpur.

Syabas Olan, jasa mu akan tetap kami kenang, umpama 'Bandar Tasik Selatan' yang pernah mencerminkan kehidupan, kepada ramai insan yang lahir dari generasi X seperti kami..

Sekalung tahniah buat Olan..

Sekian..

Jom layan discography diorang.. zoom :-



1991 - Cinta Bandar Tasik Selatan























1993 - Hiasan















1995 - Hitam Manisan














info cover - credit to mastercomp, akubudakpenang, berteromber, mat4nira

13 comments:

  1. Informasi bro Yus mengenai artis/kumpulan muzik mmg mabeles, lengkap, padat dan hebat. hihi. Kump Olan dengan lagu cinta Bandar Tasik Selatan mmg tak dpt dipisahkan. Lagu legend 90 an. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih bro Leo atas pujian anda tu.. Salam aidilfitri.. Jemput datang rumah beraya di putrajaya bro.. Huhu

      Delete
  2. Selamat hari raya. Maaf zahir dan batin.

    ReplyDelete
  3. Selamat Hari Raya jugak untuk Bert.. Thanks gitu gitu.. Wassallam

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Tepat sekali tekaan bro shafid tu.. TBS memang terletak di Bandar tasik selatan.. Gitu bro

      Delete
  5. cinta bandar tasik selatan memang KLMJ (kenangan lama mengusik jiwa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan lama yang tidak bisa terpadam dari memori silam.. gitu yer adi herman.. huhu

      Delete
  6. Haiii.. farah datang bw. Jemput join segmen bloglist farah ye ^0^

    http://farahsanusi.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-by-farah-sanusi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih farah kerana sudi singgah dan juga sudi menjemput yusrina yer..
      join la followers kat blog yusrina nie farah yer..
      keep in touch sis.. huhu

      Delete
  7. Salam aidil fitri maaf zahir batin juga....Cinta bandar tasik selatan memang lagu yg best, dr dulu tak jemu aku dengar,..

    Sayang dulu2 terlambat nak beli cd diorg masa rakan online jual, dpt beli album ke3 je,..harap Nsr akn kluarkan album ke2 pula, sbb takda dlm simpanan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama la kita bro.. saling maaf memaafkan gitu.
      selamat hari raya.. jemput datang rumah gua la bro.. putrajaya jer

      rasa-rasanya kesemua album kumpulan Olan ni, bakal NSR riliskan tak lama lagi.. tunggulah sebulan dua lagi, mungkin ada la rezeki nanti.. insyaAllah

      Delete
  8. Olan, Laksamana, Medicine & Hattan....adalah salah satu band rock/ artis yg berasal dari Negeri Sembilan,Malaysia....sekian...hidup warih...

    ReplyDelete