Music Player

Friday, April 1, 2016

Discography Loudness

"crazy night.. rock 'n' roll crazy night.." itulah bait-bait lirik lagu band loudness yg masih kekal bermain diminda ku..

mula meminati band jepun ini sekitar tahun '85 lagi.. sebelum tu, aku adalah die-hard fan pd Allahyarham Sudirman Hj Arshad..

dibesarkan di zaman arwah sudir yg sedang mencapai kemuncak kariernya sehingga dianugerahkan, the best asia's no.1 performer..

begitulah hebatnya penangan arwah (the legend)..

munculnya loudness dalam kamus hidup, telah merubah landskap diriku jua.. dari berjiwa patriotik kini beralih ke jiwa 'kental'istik...... kihh kihh kihh!!

loudness jugalah yg menjadi perintis diari episod kental, arah tuju
pengenalan ku pd genre rock seterusnya..

nama-nama band seperti iron maiden, scorpions, deep purple menyusul kemudiannya..

mari kita imbas kembali ke tahun 1982, semasa aku menghabiskan cuti sekolah bersama sepupuku Azri, di kampung bunut susu, kelantan..

ketika itu segala kemudahan prasarana awam, seperti tenaga letrik dan bekalan air, masih lagi terhad..
tidak seperti zaman sekarang, yg hanya perlu petik suis di hujung jari jer..

selama seminggu kat kampung, aku mulai kenal jerih perih payahnya hidup di sana, dengan segalanya terbatas..

bayangkan, nak mandi pun susah (kena guna baldi, mandi kat perigi), nak berak lagilah payah (tiada jamban ataupun tandas),

dengan keadaan waktu malamnya pulak, kena pasang pelita lampu minyak tanah (kekadang lampu kerosene).. nak tengok t.v jauh sekali lah..

dan pada satu pagi, aku dan azri pergilah ke kebun durian peninggalan arwah atuk, kat belakang rumah hujung sana..

jaraknya pun adalah lebih kurang 500meter.. jauh laa jugak (setengah kilometer tu..)

niat kami macam biasalah, tentu nak cari durian.. tak gitu..?

banyak jugak yg dapat kami pungut pada pagi tu.. apalagi kopeklah sebijik dua buat alas perut..
"orang lain, pagi-pagi sarapan dgn nasi belauk, kita berdua breakfast dgn buah durian.. kihh kihh kihh!!" spontan aku bersuara..

habis selesai jer 'mentekedarah' durian, rasa haus laa pulak.. "kita minum dulu".. haah haah haah!!

dengan tak semena-mena perut ku memulas daa.. "eei!!.. nak berak kat mane ni".. lagipun kat kampung ku, mana ada jamban..

azri menudingkan jari ke arah semak kat perdu pokok.. (maksudnya - buang kat situ laa).. tapi aku fobia berak kat ground..(lapang sangat laa)

takut pacat dan lintah gigit kat punggung.. hehe hee heehee!!

jadi dengan nekadnya, aku terus panjat pohon rambutan bersebelahan, untuk melampiaskan hajat..
tinggi jugak aku naik, lebih kurang 11 kaki.. akhirnya, apa yg terbuku dikalbu dpt ku lunaskan jua (berak 18SX).. hihh hihh hihh!!

dah sudah..!! lepas tu aku bergegas turun.. entah camane silap step agaknya, ditambah dgn lumut2 kat dahan pokok..

'gedebumm!!' (bunyi benda berat jatuh) "adoiii laa.. adoii laa.. adusss".. aku tergelincir, licin tadi, jatuh pokok..

menangis tak berlagu di pagi tu.. azri memapah aku pulang, kerana dah tak boleh berjalan (seliuh sedikit)..

sampai di rumah, makcik Jaroh (ibu si azri) tanya, 'kenapa..?' 'jatuh pokok laa masa tengah "uuk.uuk" tadi..' balas azri,

aku membisu jer.. malu pun ada.. manakan tidak.. belum cebuk lagi.. "huh!! busuknya.. pergi basuh dulu".. tempik makcik ku

haaah haaah haaah!! kalau dikenang kejadian tu, tersenyum sorang-sorang aku.. yer laa kan..

bak kata pepatah " tempat jatuh lagi dikenang, inikan pulak tempat uukk..uukk" ..kahh kahh kahh!!

(moral of the story : hargailah tandas awam dengan sebaiknya,
sebagaimana kita hargai tandas rumah sendiri)

ok dude!! straight to the point.. the diskografie..

let it go.. let it go....
tribute to Munetaka Higuchi - drummer loudness (1958-2008) RIP





zaman - Minoru Niihara

1981 - the birthday eve




















1982 - devil soldier
















1983 - the law of devil's land













1984 - disillusion














1984 - disillusion (english version)
















1985 - thunder in the east
















1986 - shadows of war
















1986 - lightning strikes















1987 - hurricane eyes















1987 - hurricane eyes (japanese version)

















zaman - Michael Vescera

1989 - soldier of fortune

























1991 - on the prowl


















zaman - Masaki Yamada

1992 - loudness























1994 - heavy metal hippies

































1997 - ghetto machine























1998 - dragon





















1999 - engine























zaman - Minoru Niihara (he's back)

2001 - spiritual canoe






















2001 - pandemonium




























2002 - biosphere
























2004 - terror hakuri






















2004 - racing























2006 - breaking the taboo



















2008 - metal mad






















2009 - the everlasting

















2010 - king of pain






























2011 - eve to dawn
















2012 - 2012




















2014 - the sun will rise again
















6 comments:

  1. Nasib baik takde orang lalu bawah pokok haha.
    Anyway, Loudness..
    banyak kenangan ye... its amazing tau kalau fikir, orang melayu atau mereka yang mengaku Melayu, bersepah merata2 beratus ratus ratus km jauhnye, tapi tetap sama.. zaman budak2 zaman remaja berLoudness contohnye..

    ReplyDelete
  2. Gua minat band ni, semasa era mula mula dulu. Pas tu bila masuk ke era masaki yamada, dh Mula tak boleh nk follow dh. Rasa mcm tercekik. Kalau zaman vescara tu, OK gak lagi. Apa apa pun, zaman minoru niihara adalah yg terbaek la deaf.. Gerek sih.. Hehehe

    ReplyDelete
  3. Mat rock mana la yang tak terjebak dengan Loudness masa tahun 80an dulu...

    ReplyDelete
  4. ya betul bert.. arwah sudirman dah kira macam legend bagi rakyat malaysia.. manakala loudness ni pula adalah legenda rakyat jepun..
    banzai.. samurai.. kih kihh kihh

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. lo siento .. no hay ningĂșn enlace para descargar .. copyright controlado .. gracias

      Delete